מבוא והקדמה
מועדון הכדורגל של הפועל באר-שבע נוסד בשנת 1949 על-ידי זלמן כספי ז"ל, לאחר שחרור העיר במלחמת העצמאות. מאז ועד היום, מהווה המועדון ספינת הדגל הספורטיבית של אזור הדרום, תוך שהוא מגיע להישגים מרשימים לאורך השנים ונמנה לאורך רוב שנותיו עם צמרת הכדורגל והספורט בישראל.
השנים הראשונות
כאמור, מועדון הכדורגל של הפועל באר-שבע נוסד בשנת 1949, אך משחקיה הראשונים של הקבוצה היו משחקי ידידות בלבד מול קבוצות מאזור הדרום. הסיבה לכך, בחלוף מעל ל-60 שנות קיום, נשמעת מעט מגוחכת בקשתה של קבוצת הפועל באר-שבע להירשם במסגרת ליגות הכדורגל בישראל נדחתה מהסיבה לפיה 'אף קבוצה לא תהיה מוכנה לנסוע עד לבאר-שבע'.
את ניצחונה הראשון רשמה קבוצת הפועל באר-שבע על מגרש כדורגל שהיה ממוקם בעיר העתיקה (במקום בו ממוקם 'שיכון דרום' כיום) ב-01.05.1950 לעיניי מאות אנשים שהסתודדו סביב מגרש הכדורגל המאולתר. מול הפועל באר-שבע התמודדה קבוצת הפועל מפלסים - שהגיעה מקיבוץ מפלסים הנמצא באזור עוטף עזה – שהייתה מורכבת כולה משחקנים יוצאי ארצות דרום-אמריקה. תוצאת הסיום הייתה 5-4 לזכות באר-שבע, כשאת השערים ההיסטוריים כבשו מרכוס אברז'יל (צמד), הנרי לב (צמד) וברוך כהן.
בשנת 1955 הסכימה ההתאחדות לכדורגל לרשום סוף-כל-סוף את הפועל באר-שבע למשחק במסגרת ליגות הכדורגל של ישראל, והקבוצה שובצה למשחקים בליגה ג'.
תחת הנהגתו של המאמן יוסף עזראן, הצליחה הקבוצה להעפיל בשנתה הראשונה לליגה ב'.
בשנת 1957 הגיע כדורגלן העבר של נבחרת ארץ-ישראל, אריה לוניה דבורין לאמן את הפועל באר שבע ושימש בתפקידו עד קיץ 1959. לוניה הצעיד את הפועל באר-שבע לזכייה באליפות ליגה ב', בדרכה לליגה א', ואף החליט ב- 1958, כהזדהות עם העיר, לעבור להתגורר בה עם משפחתו. הוא זכור כאחד המאמנים האהובים ביותר בהיסטוריה של הקבוצה.
עליית הקבוצה לליגה א', הליגה השנייה דאז, הביאה עמה את יחיאל מור לעמדת המאמן-שחקן. מור היה הדמות הדומיננטית בעמדת המאמן בשנות ה-60, כשהיה בתפקיד במשך שש עונות.
המאמן לוניה דבורין. לקח חלק גם כשחקן פעיל.
לוניה דבורין מעביר אימון לשחקני הפועל באר-שבע
לקראת עונת 1964/65 הגיע לעמדת המאמן היוגוסלבי סלבליו סטנקוביץ', ותחת הנהגתו העפילה הקבוצה בפעם הראשונה לליגה הלאומית, הליגה הבכירה של ישראל.
סגל הקבוצה ההיסטורית ההיא כלל בין היתר שחקנים כמו משה מלאך (מליק), חיים כהן, אהרון קול-צבר (קלוצובר), שמואל אדמון, רחמים מי-מרום (ממרן), ג'קי דקל, אברהם נומה, חיים יהודה, 'פיפי' בוכובזה, מוריס חליבה, יעקב דהן, מרדכי נדן (נידם), משה גור-נס ושלמה לוי.
"דור הזהב" – שנות השבעים
את שנות השבעים פתחה הפועל באר-שבע ברגל שמאל, כשבעונת 1969/70 נשרה הקבוצה לליגה א' לאחר חמש שנים בליגה הלאומית. בעונה שלאחר מכן, המאמן משה 'מוסיק' ליטבק הצליח להעלות את הקבוצה בחזרה למקומה הטבעי – הליגה הראשונה.
המפנה בהפועל באר-שבע החל בעונת 1972/73. המאמן אלי פוקס, מגדולי השחקנים בכדורגל הישראלי שכיכב במכבי ת"א, במכבי חיפה ובנבחרת ישראל, הגיע לאמן את הקבוצה. פוקס האמין במשחק התקפי ואטרקטיבי, ובשתי העונות תחת שרביטו סיימה הקבוצה במרכז טבלת הליגה הלאומית תוך שהיא מציגה כדורגל שוטף ומהיר.
ואז הגיעה ההיסטוריה. בעונת 1973/74 הגיע אמציה לבקוביץ', בלם העבר של הפועל ת"א ועוזר המאמן במונדיאל מקסיקו 1970, לעמוד על הקווים בבאר-שבע. עונה זו הפכה לעונה הגדולה בהיסטוריה של המועדון – תוצאות הקבוצה מתחילת העונה סימנו אותה כקבוצת צמרת, דבר שלא נסתר מעיניהם של אלפי הצופים שפקדו את האצטדיון מידי משחק. ההתלהבות, ניצוץ הברק בעיניים והמשחק השוטף הפכו ל'כרטיס הביקור' של הפועל באר-שבע.
במחזור ה-29 של אותה עונה הבטיחה הקבוצה זכייה היסטורית באליפות המדינה לאחר ניצחון ביתי על מכבי יפו. במחזור האחרון של אותה עונה, מחזור חגיגות האליפות, פקדו את האצטדיון לא פחות מ-20,000 איש (!!).
את אותה עונה היסטורית קינחה הפועל באר-שבע בזכייה גם בגביע "אלוף האלופים".

בעונה שלאחר מכן, לאחר ההישג ההיסטורי, אמציה לבקוביץ' זכה בחוזה לעונה נוספת כמאמן הקבוצה ומביא איתו את החלוץ שלום אביטן שחזר הביתה מבית"ר ירושלים. מדינה שלמה ציפתה ל'ירידה שלאחר העלייה', אבל את המחזור האחרון של אותה עונה, איש לא ישכח – הפועל באר-שבע הגיעה למחזור הסיום מהמקום הראשון עם יתרון של נקודה והפרש השערים הטוב בליגה, למשחק מול מכבי יפו. באותה עונה, בה חולקו 2 נקודות על ניצחון, באר-שבע הייתה זקוקה לתיקו בלבד על מנת להבטיח אליפות שנייה ברציפות. הטוענת לכתר, בית"ר ירושלים, יצאה למשחק חוץ מול מכבי ת"א. למתח ששרר התווסף נדבך נוסף – החלטה של ההתאחדות לכדורגל שלא לשדר את שני המשחקים הללו בשידורי הרדיו. במשחקה של באר-שבע, מכבי יפו הוליכה 1-0 כשאליהו עופר, הפנדליסט המנוסה, החמיץ בעיטת פנדל בדקות הסיום. לאחר דקות מורטות עצבים נשמעה יריית הפתיחה לחגיגות – מכבי ת"א מנצחת 3-2 את בית"ר ירושלים, באר-שבע אלופה בפעם השנייה ברציפות!
'היכל התהילה' של הספורט בדרום יזכור לעד את אותם שחקנים שלקחו חלק בהישג ההיסטורי – רוני מוסקוביץ', אלון בן-דור, יעקב כהן, האחים למשפחת צבי, אליהו עופר, רפי אליהו, מאיר ברד, אברהם נומה, שלום אביטן ורבים נוספים.
שנות השמונים

שנות השמונים עברו בשקט יחסי בבירת הנגב, כשלמעט שתי עונות, עונת 1983 עם המאמן שמעון שנהר ועונת 1988 עם המאמן ניסים בכר, בהן סיימה הקבוצה את העונה במקום השלישי, הפועל באר-שבע לא הגיעה להישגים יוצאי דופן.
בעונת 1985 שב המתח הזכור מלפני עשור לעיר באר-שבע, אך הפעם בנסיבות שליליות – הפועל באר-שבע הגיעה שוב למחזור סיום דרמטי, אך הפעם במאבקי הירידה. שני מחזורים לסיום העונה, הייתה באר-שבע מתחת לקו האדום ובהפרש של 5 נקודות מחוף מבטחים. שחקניו של המאמן ג'קי דקל השיגו שני ניצחונות רצופים, כשזכור מהם שערו הדרמטי של אלי 'לולו' ויצמן במחזור האחרון, והקבוצה שרדה בליגה הראשונה.
את עשור שנות השמונים חתמה הקבוצה עם תואר, כשזכתה לראשונה בתולדותיה בגביע הטוטו של עונת 1988/89.
מאז עונות האליפות ולאורך שנות השמונים הופיעו במדי הקבוצה שחקנים איכותיים, כשבינהם חיים בן-שאנן, שלמה אילוז, אלי ויצמן, מרדכי גז, אפרים דוידי, אסי רחמים, יוסי שושני, אלברט קדוש, יעקב דהן, מאיר צרפתי, מאיר עיני, סידני נקש, מאור נקש, ברוך סולומון, יצחק גוזלן, אשר (מסעוד) בן-שאנן, מאיר עזרן ואחרים נוספים.
שנות התשעים
העשור האחרון של המילניום החולף התבטא בעליות ומורדות, כשסיומו בירידת ליגה לאחר 27 שנים רצופות בליגה הראשונה. השינויים הבולטים ביותר בעשור זה היו בעמדת יו"ר המועדון, כשאת העשור פותח איש העסקים רן פסח (1991-1994), ואותו מחליף אלי להב. עם חילופי הבעלים בשנת 1995, חייכה אלת המזל להפועל באר-שבע, כשהגרלת המשחקים בגביע אופ"א זימנה לקבוצה הצנועה דאז מבירת הנגב מפגש מול אחת מאריות הכדורגל האירופי – ברצלונה. קבוצת הפאר הספרדית אמנם ניצחה 7-0 במשחק הראשון בבאר-שבע ו-5-0 במפגש הגומלין באצטדיון "קאמפ נואו", אך סיפקה לאלפי באר-שבעים חוויה אותה לא ישכחו לעולם.

בעונת 1995/96 הוסיפה הקבוצה תואר נוסף לארון הגביעים, כאשר זכתה בפעם השנייה בגביע הטוטו של הליגה הלאומית.
לאחר אותן שנים, בעלי הקבוצה דאז, אלי להב, החליט לעשות קפיצת מדרגה והחתים על הקווים מאמן צעיר ומבטיח בשם אלי גוטמן. ה-26.05.1997 יהפוך ליום היסטורי – הפועל באר-שבע מנצחת 1-0 את מכבי ת"א וזוכה לראשונה בגביע המדינה בכדורגל. על שער הניצחון הזכור אמונים שניים מהזרים האיכותיים שנחתו בישראל – המבשל סיאד חלילוביץ' וכובש שער ה'מספרת' ג'ובאני רוסו. קפטן הקבוצה דאז, סתיו אלימלך, לחץ את ידו של נשיא המדינה המנוח עזר ויצמן, לקח את הגביע והניף אותו אל מול האוהדים. חגיגות הזכייה במדרחוב בבאר-שבע נמשכו עד לשעות הקטנות של הלילה, כשכוכבי הקבוצה – דודו חפר, שרון אביטן, אורן סגרון, שי הולצמן, לירון בסיס, השוער אבי פרץ ואחרים, חוגגים עם האוהדים את הזכייה ההיסטורית.
בתום עונת הגביע ההיסטורית, החליט יו"ר המועדון אלי להב להעביר את המושכות ולמכור את הקבוצה לאיש העסקים אלי ז'ינו. עם עזיבתו של להב, עזב גם המאמן אלי גוטמן, שלקח עמו להפועל חיפה חלק גדול ומשמעותי מהשחקנים שהיו שותפים להיסטוריית הגביע.

סיומה של עונת 1997/98 לא ישכח אף הוא בנגב – באר-שבע הגיעה לעוד מחזור סיום מותח, כשהיא מתחת לקו האדום, למשחק בית מול מכבי חיפה. באר-שבע הייתה זקוקה לניצחון ביתי יחד עם מעידה של בני יהודה במשחקה מול הפועל ראשל"צ. בדקה ה-90 ניגש ילד צנום העונה לשם יוסי בניון לבעיטת פנדל מכרעת. בניון בעט, השוער החיפאי הדף, ובניון המשיך את הכדור החוזר לרשת ורץ לחגוג עם האוהדים הישארות היסטרית בליגה. בניון רץ אל עבר "שער 2" של אצטדיון וסרמיל, שם סימנו לו האוהדים כי בני יהודה הצליחה ליצור מהפך בדקות הסיום וניצחה את המשחק. תמונתו של יוסי בניון ממרר בבכי תישאר זכורה מאותו משחק. באר-שבע יורדת לאחר 27 שנים לליגה השנייה.
שנות האלפיים
כאמור, את שנות האלפיים פתחה הפועל באר-שבע בליגה השנייה הזרה לה, אך לאחר שלוש שנים בליגה השנייה הצליחה הקבוצה להעפיל לליגת העל תחת הובלתו של אחד המאמנים הגדולים בתולדות הקבוצה, מיכאל 'לופא' קדוש ז"ל. לופא לקח את המושכות באמצע עונת 2000/01, כשהקבוצה בתחתית הליגה הלאומית, ובהתבסס על שחקני בית מובילים כמו סתיו אלימלך, אסי רחמים, אליניב ברדה ואלעד בונפלד, יחד עם שחקני חיזוק זכורים כמו רמי אבו-לאבן ואופיר חיים, הקבוצה זוכה באליפות הליגה הלאומית.

בשלוש השנים הבאות בליגת העל, באר-שבע הפכה לאחת הקבוצות האטרקטיביות בליגת העל, כשהיא מסיימת פעמיים במקום החמישי ופעם אחת במקום הרביעי. בעונת 2004/05, לאחר ארבע שנים בליגת העל, באר-שבע נושרת בחזרה לליגה הלאומית.
בשנת 2007 מתחוללת נקודת מפנה נוספת בהיסטוריית המועדון, כשאת המועדון רוכשת נשיאת המועדון כיום, אלונה ברקת. בחלוף שנתיים, בעונת 2008/09, מעפילה הפועל באר-שבע תחת שרביטו של המאמן גיא לוי, בחזרה לליגת העל. הקבוצה גם זוכה בגביע הטוטו לליגה הלאומית באותה עונה, לאחר ניצחון 1-0 בהארכה על מכבי הרצליה.
תקיעת היתד המחודשת בליגת העל לא הייתה פשוטה עבור באר-שבע, כאשר היא חווה עם עלייתה עונה אחת במרכז הטבלה ולאחר מכן שתי עונות בהן הקבוצה שורדת במחזור האחרון בליגה; בפעם הראשונה לאחר ניצחון ביתי 3-1 על בית"ר ירושלים ובפעם השנייה לאחר ניצחון חוץ 3-0 בקרב הישרדות ישיר מול מכבי נתניה.
לאחר מלחמות ההישרדות, זכתה הקבוצה לשתי עונות מהמוצלחות בהיסטורית המועדון, תחת הובלת המאמן אלישע לוי. את עונת 2013/14 הקבוצה מסיימת במקום השני, הישג הממקם את עונה זו כשלישית בטיבה בהיסטורית המועדון, ואת עונת 2014/15 במקום השלישי.
לאחר שלוש שנים רצופות בהן הוביל את הקבוצה, בתום עונת 2014/15 נפרדו דרכיהם של אלישע לוי והפועל באר-שבע, ובמקומו מונה המאמן ברק בכר. בעונתו הראשונה כמאמן הקבוצה הוביל ברק בכר את הקבוצה לחצי גמר גביע המדינה ולזכייה באליפות המדינה בפעם השלישית, במה שהייתה לעונה הטובה בהיסטוריית המועדון והסתיימה עם 83 נקודות במאזן הקבוצה בטבלת הליגה. בטרם נפתחה עונת 2016/17, פגשה באר-שבע האלופה את מחזיקת הגביע מכבי חיפה למשחק אלוף האלופים, ובתצוגת תכלית ניצחה 4-2 והוכתרה כאלוף האלופים לעונת 2016/17.
בהמשכה של עונת 2016/17, המשיכה הקבוצה בהצלחות, רק שאלו עברו גם לזירה האירופית - קמפיין אירופאי מופלא החל בהדחת קבוצות מנוסות כשריף טיראספול (מולדובה) ואולימפיאקוס (יוון) במוקדמות ליגת האלופות, והדחה על חודו של שער מול סלטיק הסקוטית בשלב הפלייאוף. ההצלחה האירופית המשיכה עם משחקים מופלאים מול אינטר מילאן וסאות'האמפטון, ו-8 נקודות שהיו שוות העפלה היסטורית לשלב 32 האחרונות של הליגה האירופית.
ב-28/12/2016 הוסיפה הפועל באר-שבע תואר נוסף לארון הגביעים, כאשר ניצחה 4-1 את הפועל ק"ש בגמר גביע הטוטו.
ארבעה חודשים לאחר הזכייה בגביע הטוטו, ב-29/04/2017, ניצחה הקבוצה בדקה ה-89 את מכבי ת"א באצטדיון בנתניה 2-1, וזכתה באופן רשמי בתואר אליפות שני ברציפות ורביעי בהיסטוריית המועדון.
את עונת 2017/2018 פתחה הפועל באר שבע בזכייה בתואר אלוף האלופים, לאחר שניצחה 4–2 את מחזיקת הגביע לעונת 16/17- בני יהודה תל אביב. בעונה זו השתתפה הקבוצה במוקדמות ליגת האלופות, והגיעה לשלב הפלייאוף לאחר שחלפה על בודפשט הונבד ולודוגורץ ראזגרד. בשלב הפלייאוף הודחה הקבוצה מול מאריבור, וכתוצאה מכך נשרה לשלב הבתים של הליגה האירופית, בשלב זה פגשה את ויקטוריה פלזן הצ'כית, לוגאנו השוויצרית וסטיאווה בוקרשט הרומנית. בניגוד לעונה הקודמת, לא הצליחה לשחזר הפועל באר שבע את הישגה ולהעפיל לשלב 32 האחרונות ובתום שלב הבתים נפרדה מהמפעל האירופי לעונה זו.
בסוף העונה זכתה הקבוצה באליפות החמישית בתולדותיה, ובפעם השלישית ברציפות. לשחקן העונה של מנהלת הליגות לכדורגל הוכתר חנן ממן, קשר הקבוצה.
בעונת 2019/2020, תחת הדרכתו של המאמן, יוסי אבוקסיס, זכתה הקבוצה בפעם השנייה בתולדותייה בגביע המדינה לאחר ניצחון 0:2 על מכבי פתח תקווה. את השערים לזכות האדומים כבשו במחצית השנייה בן שהר וז'וסוואה.
את עונת 2021/2022 הקבוצה סיימה עם זכייה בגביע המדינה בפעם השלישית בהיסטוריה והשניה בשלוש שנים. הקבוצה התחילה את העונה תחת הדרכתו של רוני לוי ובהמשך התמנה אליניב ברדה למאמן הקבוצה. משחק הגמר נערך באצטדיון טדי נגד מכבי חיפה והסתיים בתוצאה 2-2, בבעיטות ההכרעה ניצחה הקבוצה 3-1. רמזי ספורי ורותם חטואל כבשו עבור הקבןצה, עומרי גלזר הצליח לעצור 3 פנדלים בבעיטות ההכרעה.
.jpg)
תודות
ברצוני להביע את הערכתי לסופר ולעיתונאי מר יצחק שתיל, איש שתרם רבות לחינוך דורות של צעירים לאהבת הספורט ואהבת הכדורגל בפרט.
איש שראה בחינוך לאהבת הספורט נדבך חשוב בחינוך ובהקניית ערכים.
איש שתרם רבות לקידום העיר באר שבע.
ברצוני להודות למר יצחק שתיל, לצלם ישראל יוסף ולכל מי שלקח חלק בכתיבת הספר "תולדות הספורט בבאר-שבע", על שאיפשר לקבוצת הכדורגל של הפועל באר-שבע לעשות שימוש בספרו הנפלא.
בברכה,
רו"ח ניר כץ
מנכ"ל הפועל באר שבע.