"הספורט מלמד לנצח ביושר. הספורט מלמד להפסיד בכבוד. במילה אחת - הספורט מלמד לחיות..."
(ארנסט המינגווי)
מעבר להיותה קבוצת כדורגל, הפועל באר שבע מהווה חממה קהילתית ומרכז תרבותי בחיי תושבי באר שבע והנגב ורואה תפקיד חברתי וחינוכי בפועלה. הקבוצה נמצאת בחוד החנית של העשייה החברתית בתחום הכדורגל, ומקיימת תכניות חברתיות רבות בשיתוף פעולה עם ארגונים חברתיים שונים באזור הדרום.
הקבוצה חרטה על דגלה קידום ערכים כגון סובלנות, מניעת אלימות, ואחריות קהילתית מתוך הבנה שהכדורגל הוא אמצעי אפקטיבי לקידום קהילה ופלטפורמה לשינוי חברתי. גאוות הנגב, סיסמתה של הפועל באר שבע, מלווה את כלל העשייה בפרויקטים החינוכיים.
להלן התכניות השונות המרכיבות את פרויקט 'הפועל באר שבע למען הקהילה':
לב אדום: משחקים לשילוב
תכנית המיועדת לילדים ולבני נוער בעלי צרכים מיוחדים, המעניקה העצמה ושילוב בתוך הקהילה. מדי שבוע מבקרים נערים מבתי ספר לחינוך מיוחד באצטדיון ומתאמנים במשך מספר שעות עם מאמן מקצועי. בסוף שנת הלימודים מתקיים משחק ידידות בין קבוצות לב אדום לקבוצות הנוער של הפועל באר שבע. הפעילות המשותפת שוברת סטריאוטיפים הדדיים: היא יוצרת גישה חיובית כלפי נוער עם מוגבלות וכן מעניקה לבני הנוער בעלי הצרכים המיוחדים כישורי חיים, פעילות ספורטיבית וכלים חברתיים התנהגותיים.
עתיד אדום: רואים את האופק
חזונו של הפרויקט הוא להעניק לכל ילד הנוטל בו חלק, את הביטחון, ההזדמנויות והכלים לצמוח, להצליח ולממש את הפוטנציאל הייחודי הטמון בו.
התוכנית פועלת לקידום בני נוער והיא כוללת אימונים שבועיים .במהלך שנת הפעילות לוקחים הילדים חלק בפעילויות משותפות עם שחקני מועדון הכדורגל הפועל באר שבע. התכנית מאפשרת לנערים הלוקחים בה חלק אפשרות להשקיע את מרצם בפעילות חיובית וחינוכית. העצמת נערים אלו היא צעד חיוני לקראת קידום החברה הישראלית לחוסן קהילתי ולמחויבות הדדית והיא מנסה לטעת בילדים אלו את האמונה כי טמון בהם אוסף ייחודי של יכולות, עוצמות וכישורים ולאפשר לאמונה זו להוביל אותם אל מחוץ לחיי הסיכון, תוך פתיחת אפשרויות חדשות.
ית"ד אדום
תוכנית המתקיימת בשיתוף עמותת ית"ד ומיועדת לנערים הלוקים בתסמונת דאון. במסגרת התוכנית מגיעים הנערים מדי שבוע לאימון כדורגל עם מאמן מקצועי.
האימון מעניק לנערים הזדמנות לקיים פעילות ספורטיבית ומעניק להם כלים שיסייעו להם בהתמודדות עם מסגרת חברתיות שונות .
התוכנית משתמשת בעולם הכדורגל והמשחק כדרך לחיזוק הדימוי העצמי והחברתי של בני הנוער הנוטלים בה חלק ומשפיעה על יכולת התקשורת, על היכולות המוטוריות, ומחזקת את תחושת השייכות של בני הנוער לקהילה .
הכר את האחר
התכנית עושה שימוש בכדורגל ככלי לקירוב לבבות, הכרות בין אוכלוסיות וחינוך לדו-קיום וכן מקדמת תפיסה של החברה הישראלית כפלורליסטית ומגוונת. במסגרת הפרויקט, השחקנים הזרים של הקבוצה הבוגרת מגיעים לשיחה פתוחה עם קבוצה נבחרת ממחלקת הנוער. בשיחה השחקנים משתפים מניסיונם כתושבים במדינה חדשה, מספרים על חוויות ההשתלבות בישראל וההתמודדות האישית עם שונות. במסגרת התכנית לוקחים חלק שחקנים ניגרים, סרבים וגם ערבים-ישראלים. כמו כן, התכנית כוללת קיום טורניר דו קיום וסובלנות לילדי ביה"ס לכדורגל מול קבוצות מקבילות מישובים בדואים באזור.
מרכז הלמידה
מרכז הלמידה שנבנה ב"בית האדום", בית מחלקת הנוער של הפועל באר-שבע, כולל עזרים לימודיים, פינות ישיבה משותפות, ומקום בטוח ונינוח אליו יכולים בני הנוער מהמחלקה לפנות כשהם מחפשים אוזן קשבת ומפגש חברתי מחזק. בנוסף, במרכז הלמידה מקבלים בני הנוער סיוע לימודי מסטודנטים באוניברסיטת בן גוריון ובו מתקיימות הסדנאות השונות של פרויקט 'ערכים בספורט'.
המרכז מהווה עוגן לימודי מסייע לבני הנוער להתמודד עם הקשיים הסובבים אותם. התכניות, החונכים המלווים את הילדים במהלך השבוע בכיתת הלמידה, מעניקים לילדי המחלקה את היכולת להתמודד עם משוכות מנטליות,ומעודדים הישגיות
שיתוף פעולה עם מכללת סמי שמעון:
הפועל "תדיראן" ב"ש ו-SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון חתמו על הסכם שיתוף פעולה חברתי קהילתי, במסגרתו סטודנטים מ-SCE חונכים ילדים ממחלקת הנוער של המועדון, שישחקו עם חולצות עליהם יתנוסס לוגו המכללה.
האח הבוגר
תכנית חניכה לימודית-ערכית של בני הנוער על ידי שחקני הקבוצה הבוגרת של הפועל באר שבע. בני הנוער משתתפים מדי חודש בסדנא שמועברת על ידי אחד משחקני הקבוצה הבוגרת. בסדנא זו מתעצבת אישיותם של בני הנוער, לא כשחקני כדורגל אלא כאזרחים מן השורה, תוך שימוש בשחקנים הבוגרים כמודל לחיקויוהעצמה עבור בני הנוער .
פנימית ביתנו
ארגון ביתנו – "הבית של כולנו" פועל למען נערים בסיכון, צוות הפנימיה מעניק לילדים מכל הארץ בגילאי 9-11 סביבה תומכת אשר עוטפת את הילדים ומהווה סביבה מטיבה לחינוכם.
בארגון קיימים שלושה בתים המופעלים על ידי הקהילה תחת פיקוח משרד הרווחה. הארגון נותן מענה משמעותי ומשנה חיים לנערים המגלים נכונות להשתלב בחברה כמבוגרים תורמים ועצמאיים.
שיתוף הפעולה עם המועדון כולל אימונים משותפים של הנערים עם שחקני הקבוצה הבוגרת והרצאות שמעבירים שחקני הקבוצה לנערים . תשוקת החניכים לספורט ודמותם רבת ההשפעה של שחקני הקבוצה הבוגרת משמשות ככלי חינוכי משמעותי המשפר את תחושת המסוגלות העצמית שלהם .
בנוסף , מספר חניכים משולבים בצוות המקצועי של מחלקות הילדים במועדון מתוך רצון להעניק להם תחושת אחריות ומעורבות חיובית בחברה ובקהילה , אשר תסייע להם למצות את הפוטנציאל הטמון בהם .